✅Se împlinesc astăzi, 6 iulie 2022, 160 de ani de la semnarea celui mai important act oficial pentru urbea noastră dragă, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a emis Înaltul Decret 476 de unificare a celor două localităţi, Focşanii Moldoveni cu Focşanii Munteni. Patru zile mai târziu, pe 10 iulie, Consiliul de Miniştri legifera că „ambele părţi ale oraşului Focşani, de dincoace şi de dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraş, care va fi reşedinţa judeţului Putna”.
✅Până atunci, semnificativ pentru cele două orășele era acel hotar administrativ, unic în țara românească, cu partea Moldovei aparținând de județul Putna, în timp ce Focșanii Munteni era reședință a județului Râmnicu Sărat.
✅Pe 6 iulie 1862 s-a desăvârșit practic ceea ce se întâmplase cu trei ani în urmă, când „𝙇𝙖 𝙋𝙤𝙙𝙪 𝙙𝙞 𝙘𝙝𝙞𝙖𝙩𝙧𝙖̆”, în prezența aceluiași Cuza Vodă, proaspăt ales domnitor al Principatelor Române, focșănenii au dansat pentru prima dată Hora Unirii. Ajuns la hotarul unde erau doi soldați care făceau de strajă, unul moldovean și altul muntean, domnitorul le-a spus că sunt fraţi şi i-a pus să se îmbrăţişeze, desființând definitiv gărzile de la hotar.
✅Era perioada când politica României depindea foarte mult de ceea se întâmplă la Focșani, având în vedere rolul important pe care orașul nostru l-a jucat la realizarea actului istoric al Unirii Principatelor Române.
✅De orașul vechi m-am îndrăgostit când am văzut primele fotografii de la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, precum şi din perioada interbelică, aș spune eu o localitate fabuloasă, cu case și personalități incredibile, iar personal îmi doresc foarte tare ca Focșaniul de azi să-și recapete din strălucirea de odinioară.
✅Știu, în momentul de față, zonele urbane sunt acele centre care concurează între ele, în ansamblul lor, în a-și dezvolta activitatea economică și socială, în special pentru bunăstarea locuitorilor.
✅Depinde de fiecare dintre noi să facem din Focșani un oraș durabil, al viitorului, în care cea mai mare provocare să fie acea planificare pe termen lung construită de oameni vizionari și dedicați cauzei.
🔷️🔶️💐La ceas de sărbătoare, gândurile mele se îndreaptă către toți locuitorii municipiului Focșani, cărora le transmit multă sănătate și putere să treacă peste provocările momentului!

Lasă un răspuns